Moc ráda bych dneska sdílela, proč mě ženská témata začala lákat, jak jsem se jim věnovala a k čemu vás nyní zvu do jurty Spolu.

Honzíkova smrt mě přivedla na cestu k sobě samé a tak moc jsem se začala učit sama o sobě v průběhu té cesty…a zjistila jsem, jak moc jsem do té doby jela v mužské energii zaměřené na výkon, rychlost a kontrolu. Že jsem byla vždy trochu perfekcionista, který má rád věci pod kontrolou, plánuje, odškrtává to do listy, zvládá práci, partnera, rodinu…. a něco tomu chybí. Asi vám je jasné co… já sama… neříkám, že bych na sebe úplně zapomínala, to ne, ale přeci jen mateřství přeskládalo člověku všechny životní priority a množství volného času. A i když jsem věděla, že je třeba se starat v první řadě o sebe, ne vždy to šlo. Občas si dopřát opečování těla, vypnout hlavu v lese, to jo, ale co moje duše? Tu jsem asi přehlížela, protože racionální mysl byla hlučnější. Nijak se za to neviním, vím, že jsem vždy dělala to nejlepší, co jsem v daném okamžiku uměla, jak jsem byla vychována,… aby byly všichni spokojení…. a ono to nejde do nekonečna… kde tam jsem já?

A pak přišel ten krutý náraz, který zboural můj život. A po týdnech nicoty jsem přemýšlela, co teď budu dělat. Sama s dětmi. Na mateřské. Ale cesta se mi sama začala ukazovat…. cesta k sobě, cesta sebelásky, volala mě ženská témata, meditace… Viděla jsem, jak moc se mi v životě mění, když mám sama sebe ráda a pečuji o sebe… že pak z nadbytku mohu dávat dětem i ostatním lidem a činnostem, do kterých jsem se pustila. O tom píšu v knížce.

Ale můj příběh pokračuje dál, tam, kde knížka končí a stále se píše a já jsem opravdu moc zvědavá, jaká bude další stránka, kapitola… a pak i ten konec 🙂

Ve svém životě vídám ženy, holky, které se snaží zvládnout vše, děti, manžela, rodinu, práci, k tomu třeba ještě stavbu domu nebo péči o rodiče, studium VŠ a další bonusovky. Ženy, které jedou na doraz, které jsou večer vyčerpané, které za den řeší 1000 věcí, pomáhají, zadky utírají, úkoly podepisují, podlahu do domu vybírají a logisticky zajištují chod celé rodiny. A říkám si, proč jsme v tom občas tak sami?

A co je pak nejvíce potěší? Na co se tyhle ženy těší jak malé holky?

Na společný výšlap, koncert, nebo aspoň posezení. V blízkosti žen, sami, vypnout hlavu, uvolnit se, přeladit.

A protože už tak nějak tuším, že ta moje duše chce tvořit bezpečný prostor (co třeba v jurtě, že jo :)) a propojovat lidi, odhodlala jsem se a v letošním roce navštívila řadu ženských akcí, ženské kruhy, pobyt, mentorský kurz ženských meditací Mohendžodáro a teď jsem ve Škole pro průvodkyně (ženských kruhů a rituálů) u Lucky Harnošové a učím se mnoho nového a zkouším a myslím, že je čas vyrazit do akce. Protože…

Všechna tato setkání mě utvrdila v tom, co my ženy potřebujeme… Zastavit, uvolnit se, spočinout v laskavé a nehodnotící společnosti dalších žen, spolu být, tělo uvolnit, v tichu si naslouchat, rozum na chvíli poslat pryč a dovolit si plně prožívat přítomnost, sebe i další ženy. Jen tak být… nic a nebo tak moc? Dovolit si být přesně taková, jak v daný moment cítím. Nestarat se o to, co si kdo o mě pomyslí. Protože všechny jsme dokonalé přesně takové, jaké jsme… i s našimi stíny a zkouškami, kterým jsme čelily nebo stále čelíme… můžeme být jedna pro druhou oporou, inspirací, zrcadlem.

Moc mě baví pozorovat, jak jsou ženy po takových setkáních rozzářené, uvolněné, jak zpomalí a nechají se hýčkat tou laskavou energií, která se vytvoří. Věřím, že můžeme rozkvést Spolu a že to je moc potřeba v tom našem rychlém světě.

Ženský kruh přináší plynutí, naladění se na sebe, oživení, rozproudění energie, ale i zpomalení, ladnost, jemnost. Může být přesně takový, jaké jsme my. Moc ráda budu tvořit bezpečný prostor pro sdílení, prožívání, tanec a spolu bytí. Prostor, kde se nehodnotíme, nekomentujeme, kde se mysl ztiší a prostor dostane tělo i duše.

Ženské meditace Mohendžodáro přestavují aktivní meditace, vycházejí z Oshových meditací a jsou přizpůsobené západnímu člověku, který tak snadno nevydrží hodinu v tichu sedět a být. Mají dynamické fáze i závěrečnou relaxaci. Představují čistou přítomnost, vyčištění mysli, zbavení se toho, co nám neslouží, protože všichni jsme příliš přehlcení, obrací nás směrem k sobě a vnímání sebe, pomáhají nám čistit emoce. Díky praktikování meditací přichází uvolnění, zklidnění, tok myšlenek se zklidní, mohou plynout a my se stáváme jen jejich pozorovatelem a postupně se dostáváme za hranici naší mysli. Meditace také uvolňují napětí z těla, které vzniká vinou zadržovaných emocí a tím, že na sebe v uspěchané době nemáme čas. Meditace podporují naše zdraví, energii i kreativitu.

A s tím souvisí i jedno moje velké poznání. Jak moc důležité je přizvat si do života hravost a bláznivost. Protože projasní každý den, uvolní, úsměv na tváři vykouzlí, nové perspektivy nabízí a ukazují nám, že opravdu žijeme. A když vám občas blikne hlavou myšlenka, že život je hra.. pak je to jasné, protože toho vážného a náročného je okolo nás na každém kroku dost.

Možná u některých z vás vyvstává otázka, jestli to není moc ezo věc, takové kruhy?

Myslím, že ta škála je taaak široká… a že to může být hodně hluboké, hodně ezo, hodně lidské, hodně obyčejné, hodně uvolňující, hodně smutné, hodně bláznivé, hodně život měnící, hodně… a doplňte si sami… hodně takové, jak si dovolíme být sami sebou a do jaké hloubky se sami budeme chtít pustit… vše je dobrovolné a nikdo se nemusí nutit do něčeho, v čem se necítí dobře… Navíc věřím, že si k sobě přitahujeme lidi s podobným naladěním, a tak, pokud vás to trošku někde v koutku duše láká, pojďte to zkusit, však “co nejhoršího se může stát?” A že se stydíte? To je v pohodě, já jsem taky byla a občas stále jsem velkej stydlín, ale každý výstup z komfortu nás posouvá…dál nebo blíž k sobě… jak to kdo vnímá. A že brzy uspořádám první meditaci i kruh, to víte, že to člověku trochu nervozity dává… ale co na to pomáhá? Dech, přeladit si hlavu, rozhýbat to v těle a vytáhnout si nějakou hezkou kartu pro podporu, ty na kruhu taky budou! 🙂

A tak vás tímto průvodním článečkem zvu k první ženské meditaci Mohendžodáro v úterý 14.11. od 18 -20 hodin v jurtě Spolu a následně k prvnímu ženskému kruhu, který proběhne při úplňku v pondělí 27.11. také v jurtě ve večerních hodinách (přesný čas ještě doladím).

Pokud se chcete zúčastnit jedné či druhé nebo obou akcí, napište mi prosím na mail maruska.stodolova@gmail.com nebo na messenger.

Sledujte FB stránku Život prostě je, tam budu dávat všechny aktuality o blížících se událostech. Těším se na setkání a co nám to přinese. Jsme v tom spolu 🙂

Mar

Author Mar

More posts by Mar

Leave a Reply