Léto přišlo v plné síle a na blog nám poslední dobou zbývá méně času, buď jsme venku a nebo po večerech něco kuchtíme. Tak aspoň ty naše domácí pokusy můžeme nasdílet (a hlavně pro příští rok budu mí recepty zapsané a nebudu muset marně přemýšlet, kolik že kilo čeho potřebuju).

Máme 3 tipy na rychlé a jednoduché letní dobroty, které k létu
prostě neodmyslitelně patří. A na závěr něco pro děti.

Bezová šťáva

Bezovka je u nás moc oblíbená a patří už k takovým každoročním tradicím. Bez je v plném květu, tak sbalit děti, košík a hurá ven a úlovek (rozuměj cca 50 ks bezových květů) naložit doma do velké (5l) sklenice, zalít vychladlou převařenou vodou (cca 2 litry) a nechat 2 dny zakryté stát. Já k tomu ještě přidám i pár oloupaných a nakrájených citronů.

Dělám šťávu za studena, protože věřím, že se tak zachová více blahodárných látek, které bez má, a neměli jsme problém s tím, že by se nám šťáva zkazila, to ji stihneme dříve vypít.

Vodu/šťávu scedíme přes plátýnko a potom postupně vmícháme cukr (já dávám 1,5 kg třtinového) a kyselinu citronovou (asi 0,5-1 sáček podle chuti). Všude píšu “cca” a “asi”, protože já při vaření nerada vážím a měřím a dělám to tak trošku od oka (což vůbec nemůže pochopit matematicky smýšlející Honý :). Mícháme a mícháme, až se cukr rozpustí, pak už stačí vymýt láhve horkou vodou a šup tam s hotovou šťávou.

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda je nejlepší, když vydrží až do zimy a můžeme si ji po ránu namazat na čerstvý chleba s máslem. To je taková srdcovka už z dětství. A ta naše je jednoduchá, bez přidávání zbytečností a vydrží opravdu dlouho.

Jahody ošťopkujeme, omyjeme a dáme do hrnce, zasypeme cukrem (já dávám půl kila cukru na kilo jahod) a zahříváme. Jakmile jahody pustí šťávu (je možno trochu slít, aby nebyla marmeláda moc řídká), můžeme rozmixovat. Konzistenci volí každý dle své preference. Necháme alespoň 15-20 minut probublávat a přitom mícháme. Přidávám k ní i chia semínka, díky kterým má marmeláda trochu kompaktnější konzistenci, případně i vanilku a trochu citronové šťávy. A opět plníme do čistých sklenic, přiklapneme vyvařené víčko, hrkneme a otočíme dnem vzhůru, necháme odpočinout a je hotovo.

Jahodové lívance

Tohle je úplně náhodně vzniklý recept, co dům dal, když se zdržíte venku a je třeba rychle malému hladovému krku vymyslet oběd. Ale je to celkem zdravé a hlavně chutné a dá se to dozdobit na mnoho způsobů.

Co jsme zrovna měli po ruce:

1 banán, 1/4 litru mléka, 1,5 hrnku ovesných vloček, trochu kypřícího prášku, půl lžičky vanilky, velkou lžíci kokosového oleje a alespoň plnou dlaň jahod.

Postup je super jednoduchý, všechno umixujeme v mixéru a můžeme smažit, hodí se k tomu opět kokosák. Jedinou nevýhodou tohoto receptu je smažení, protože se ty lívanečky trochu rozpadají a některé jdou hůře otočit (a nebo to není chyba receptu, ale prostě mi to moc nejde?) Každopádně hotový výsledek stojí za to, my si je dali s mascarpone, ale skvěle by se hodila i zakysaná smetana.

Víla Jahůdka

A na závěr, co ta Víla Jahůdka? To je milá dětská knížka od autorky a ilustrátorky jménem Stefanie Dahle. Naši Terezku víly baví a tuhle knížku má moc ráda. Věkově bych ji dala 2+/3+, podle toho, jak vaše děti vydrží poslouchat delší text – ale na každé stránce je obrázek, tak u toho mají co prohlížet. Knížka obsahuje několik příběhů, které vypráví o dobrodružstvích malé jahodové víly, která bydlí v čajové konvici, a jejího kamaráda motýla Bobíka. Společně pomáhají kamarádům, nalézají zajímavá řešení různých problémů a užívají si oříškových muffinů a čajových dýchánků. Je to čtení odlehčené, relaxační a ta jahodová tematika je u nás doma oblíbená 🙂

Mar

Author Mar

More posts by Mar

Leave a Reply