Dneska bych ráda představila kuchařku The Green Kitchen od švédského páru (David Frenkiel a Luise Vindahl ), kterou nám přinesl Ježíšek a moc se nám líbí. Tato kuchařka získala český překlad díky Markétě Pavleje (Kitchenette) a je opravdu nabytá chutnými recepty, krásnými fotkami a ukazuje, jak vegetariánská kuchyně může být rozmanitá.

V úvodu popisují svůj příběh, jak se potkali, jak spolu začali vařit, jak do rodiny přibyla malá Elsa, která společně s nimi objevuje chutě a vůně jídla z různých koutů světa. Knížka je rozdělena do sekcí Po ránu, Lehká jídla, Na výlet , Rodinné večeře a Něco k nakousnutí a většina receptů je docela dobře “uvařitelná” i v našich českých kuchyních a v chodu běžného dne. Mě na kuchařce baví, jak kombinuje různé chutě, vůně, marinády a z celkem obyčejného zeleninového jídla kouzlí gurmánský zážitek.

Na oslavu jsem zkusila tři rychlé a zdravé recepty na chuťovky, které si může každý u stolu nabízet. Kdo by hledal inspiraci na zdravou obměnu klasických chlebíčků a jednohubek, čtěte dál.

Jednoduchá čokoládová pěna

2 zralá avokáda, 3 zralé banány, 80 g oříškového másla, 30 g kakaa (příště bych dala o trochu méně), 2 lžíce karobu, 2 lžíce konopných semínek, špetka soli, ovoce a případně šlehačka na ozdobení

Vše společně umixovat, plnit do skleniček a ozdobit ovocem a smetanou. Jednoduché, chutné, zdravé 🙂

Paštika se šalvějí a ořechy

200 g sušených rajčat, scezených, 200 vlašských ořechů (namočených přes noc ve vodě), 10 lístků šalvěje (neměli jsme doma, ale i bez toho to bylo dobré), sůl a čerstvě mletý pepř

Postup opět jednoduchý, vše dohromady umixovat s trochou vody, aby vznikla hutná pasta a šup s ní na bagetku.

Krekry se semínky políbené pomerančem

Cca 220 g semínek (slunečnice, sezam, konopné, lněné), 100 g amarantové mouky (my použili špaldovou), 1,5 lžičky soli, 60 ml olivového oleje, 2 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžíce tekutého medu

1/4 semínek dát bokem na posypání, ostatní suroviny kromě medu a pomerančové šťávy promíchat s 300 ml vody. Vznikne řidší těstíčko, které se nalije na plech vystlaný pečícím papírem (toto množství by mělo vyjít na 2 plechy 30 x 35 cm). Je potřeba těsto rozetřít co nejvíce do tenka a dát péct na 25 min/150 stupňů. Mezitím v misce rozmíchat pomerančovou šťávu a med, vyndat plechy, potřít těsto, posypat zbylými semínky, rozkrájet na čtverečky a dát péct ještě 30 min, pak budou krásně křupavé a připravené na ochutnávačku.

(Zdroj: The Green Kitchen, 2018, s. 164, 174, 214)

PS: Naše články ani blog nejsou nijak sponzorované, nejedná se o spolupráci, je to prostě inspirace na to, co je povedené, chutné a příjemné 🙂

Mar

Author Mar

More posts by Mar

Leave a Reply